عناب و خواص آن

A
۰

میوه ی درخت عناب کمی شیرین است. عناب نرم کننده‌ی سینه و ضد بی‌خوابی است و برای تقویت عمومی بدن مفید می‌‌باشد. طبع و مزاج آن معتدل است.

عناب درختی است که ارتفاع آن تا هشت متر می‌ رسد. نوعی از این درخت مستقیم و باریک است و نوع دیگر دارای خمیدگی‌ هایی می‌ باشد. درخت عناب بومی مناطق گرمسیر است. کشت آن در شمال آفریقا، جنوب اروپا و نواحی مدیترانه رواج دارد. در ایران این درخت در مناطق شمال و نیز در بندرعباس می‌ روید. درخت عناب در مقابل خشکی بسیار مقاوم است. برگهای این درخت کوچک، زیبا، شفاف، متناوب و دندانه‌ دار است. گلهای آن کوچک و به رنگ سبز مایل به زرد می‌ باشد. میوه‌ این درخت به رنگ قرمز و به شکل تخم مرغ و دارای یک هسته است. طعم آن کمی شیرین است. این میوه را خرمای قرمز و خرمای چینی نیز می‌ نامند.

طبع و مزاج

این میوه از نظر طب قدیم ایران معتدل است، البته ابن سینا اعتقاد داشت که عناب کمی سرد است.

ترکیبات شیمیایی عناب

این میوه دارای کاروتن، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، فلور و پکتین می‌ باشد.

فواید و خواص

  1. به دلیل داشتن لعاب زیاد نرم کننده‌ سینه است و عصاره آن درمان گلودرد است.
  2. ملین است، مخصوصاً اگر آن را با آب و یا شیر بجوشانید.
  3. ادرار را زیاد می‌کند.
  4. آرام کننده‌ اعصاب است، خواب آور است و بی خوابی را برطرف می‌ کند.
  5. خون را تمیز می‌ کند و خون ساز است.
  6. از جوشانده‌ عناب برای پایین آوردن تب استفاده کنید.
  7. ضد سرفه است.
  8. خستگی شدید را برطرف می‌ کند.
  9. رشد موی سر را زیاد می‌ کند.
  10. جوشانده برگ و پوست درختش را برای شست و شوی چشم به کار ببرید.
  11. جوشانده‌ آن گرفتگی صدا را برطرف می کند.
  12. برای برطرف کردن ورم چشم، این میوه را به چشم بمالید.
  13. برای تقویت عمومی بدن مفید است.
  14. حافظه را تقویت می‌ کند.
  15. کم اشتهایی را از بین می‌برد.
  16. بلغم را دفع می‌ کند.
  17. از میوه آن نوعی مربا و کمپوت تهیه می‌ شود.
  18. در درمان کبد چرب مؤثر است.
  19. ضماد برگ له شده آن در زخمهای عفونی شده و ترمیم شکستگی استخوانها استفاده می‌ شود.
  20. برای درمان خارشهای پوستی توصیه می‌ شود.
  21. تقویت‌کننده‌ طحال است.
  22. مصرف این میوه در دوران بارداری برای کاهش دردهای شکمی مفید است.
  23. به جلوگیری از سرطان کمک می‌ کند.
  24. پوست را روشن می‌ کند.
  25. ‌دانه‌ آن خاصیت داروی مسکن دارد.
  26. در کاهش دردهای روماتیسمی مفید است.
  27. برای کمر درد نافع است.
  28. فشار خون را کاهش می‌ دهد.
  29. عرق شبانه را قطع می‌ کند.

موارد منع مصرف عناب

  • در اشخاص سرد مزاج تولید گاز و نفخ می‌ کند.
  • نیروی جنسی را کم می‌ کند.
  • افرادی که به درد پا مبتلا می‌ باشند باید از خوردن آن خودداری کنند.
  • افراط در خوردن این میوه موجب ناراحتى معده بـه خصوص سوء هاضمه می‌ شود.
  • مصرف آن برای افرادی که دچار غلظت خون هستند توصیه نمی‌ شود.

شیوه مصرف عناب

  • به تمام افرادی که از یبوست رنج می برند توصیه می شود هر روز صبح یک تکه زنجبیل تازه و چند دانه عناب را در یک لیوان آب جوش قرار داده و پس از چند دقیقه این نوشیدنی را میل کنند.
  • با ترکیبی از عناب، انجیر ، کشمش و خرما جوشانده‌ ای تهیه کنید و برای درمان بیماریهای سینه آن را مصرف کنید.
  • برای درمان ناخنک چشم،
  • عناب را با هسته‌ اش کوبیده، خیس کنید و بعد آب صاف شده‌ی آن را در روز چند مرتبه در چشم بچکانید.
  • برای تهیه جوشانده‌ عناب و جو، چهارده دانه عناب را با 25 گرم جو پوست کنده مخلوط کنید، در دو لیتر آب بریزید و آن قدر بجوشانید تا جو به اصطلاح شکفته شود و یک و نیم لیتر آب باقی بماند. این جوشانده را بگذارید بماند تا ته نشین شود، سپس روی آن را بردارید و بنوشید.
  • برای تسکین سرفه، 50 گرم از آن را در سه لیتر آب بجوشانید تا خوب بپزد؛ بعد آنها را خوب له کند و در پارچه‌ ای تمیز صاف کنید و سپس یک و نیم کیلو قند اضافه کرده و باز بجوشانید تا قوام بگیرد. هر ساعت یک قاشق غذاخوری میل کنید.
  • اگر حصبه دارید، آّب خیس کرده‌ عناب را با عرق کاسنی مخلوط کنید و بخورید.
  • اگر خارش بدن دارید، تا 5 روز، هرروز یک لیوان از آب دم کرده‌ عناب را با شکر شیرین کنید و بنوشید.
اخبار روز سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار مرتبط سایر رسانه ها