تاریخچه عناب
عناب درختی است که ارتفاع آن تا هشت متر میرسد. نوعی از این درخت مستقیم و باریک است و نوع دیگر دارای خمیدگیهایی میباشد. درخت عناب بومی مناطق گرمسیر است. کشت آن در شمال آفریقا، جنوب اروپا و نواحی مدیترانه رواج دارد. در ایران این درخت در مناطق شمال و نیز در بندرعباس میروید. درخت عناب در مقابل خشکی بسیار مقاوم میباشد. برگهای این درخت کوچک، زیبا، شفاف، متناوب و دندانهدار است. گلهای آن کوچک و به رنگ سبز مایل به زرد میباشد. میوهی این درخت که عناب نامیده میشود، به رنگ قرمز و به شکل تخم مرغ و دارای یک هسته است. طعم عناب کمی شیرین است. عناب را خرمای قرمز و خرمای چینی نیز مینامند.
طبع و مزاج عناب
عناب از نظر طب قدیم ایران معتدل است؛ البته ابن سینا اعتقاد داشت که عناب کمی سرد است.
ترکیبات شیمیایی عناب
عناب دارای کاروتن، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، فلور و پکتین میباشد.
فواید و خواص عناب
- عناب به دلیل داشتن لعاب زیاد نرم کنندهی سینه است.
- ملین است، مخصوصاً اگر آن را با آب و یا شیر بجوشانید.
- ادرار را زیاد میکند.
- عناب آرام کنندهی اعصاب است.
- خون را تمیز میکند.
- از جوشاندهی عناب برای پایین آوردن تب استفاده کنید.
- ضد سرفه است.
- خواب آور است و بی خوابی را برطرف میکند.
- خستگی شدید را برطرف میکند.
- رشد موی سر را زیاد میکند.
- جوشانده برگ و پوست درخت عناب را برای شست و شوی چشم به کار ببرید.
- جوشاندهی عناب گرفتگی صدا را برطرف میکند.
- عناب خون ساز است.
- برای برطرف کردن ورم چشم، عناب را به چشم بمالید.
- برای تقویت عمومی بدن مفید است.
- حافظه را تقویت میکند.
- دستگاه هاضمه را تقویت میکند.
- کم اشتهایی را از بین میبرد.
- بلغم را دفع میکند.
- رشد موی سر را زیاد میکند.
- از میوه عناب نوعی مربا و کمپوت تهیه میشود.
- در درمان کبد چرب مؤثر است.
- ضماد برگ له شده آن در زخمهای عفونی شده و ترمیم شکستگی استخوانها استفاده میشود.
- برای درمان خارشهای پوستی توصیه میشود.
- تقویتکنندهی طحال است.
- مصرف عناب در دوران بارداری برای کاهش دردهای شکمی مفید است.
- به جلوگیری از سرطان کمک میکند.
- عناب پوست را روشن میکند.
- استرس را کاهش میدهد.
- دانهی عناب خاصیت داروی مسکن دارد.
- در کاهش دردهای روماتیسمی مفید است.
- عصارهی آن برای درمان گلودرد به کار میرود.
- برای کمر درد نافع است.
- فشار خون را کاهش میدهد.
- شربت عناب برای درمان آبله و حصبه بسیار مفید است.
- عرق شبانه را قطع میکند.

موارد منع مصرف عناب
- عناب در اشخاص سرد مزاج تولید گاز و نفخ میکند.
- عناب نیروی جنسی را کم میکند.
- افرادی که بـه درد پا مبتلا میباشند باید از خوردن عناب خودداری کنند.
- افراط در خوردن عناب مـوجب ناراحتى معده بـه خصوص سوءهاضمه میشود.
- مصرف آن برای افرادی که دچار غلظت خون هستند توصیه نمیشود.
شیوه مصرف عناب
- به تمام افرادی که از یبوست رنج می برند توصیه می شود هر روز صبح یک تکه زنجبیل تازه و چند دانه عناب را در یک لیوان آب جوش قرار داده و پس از چند دقیقه این نوشیدنی را میل کنند.
- با ترکیبی از عناب، انجیر، کشمش و خرما جوشاندهای تهیه کنید و برای درمان بیماریهای سینه آن را مصرف کنید.
- برای درمان ناخنک چشم،
- عناب را با هستهاش کوبیده، خیس کنید و بعد آب صاف شدهی آن را در روز چند مرتبه در چشم بچکانید.
- برای تهیه جوشاندهی عناب و جو، چهارده دانه عناب را با بیست و پنج گرم جو پوست کنده مخلوط کنید، در دو لیتر آب بریزید و آن قدر بجوشانید تا جو به اصطلاح شکفته شود و یک و نیم لیتر آب باقی بماند. این جوشانده را بگذارید بماند تا ته نشین شود، سپس روی آن را بردارید و بنوشید.
- برای تسکین سرفه، پنجاه گرم از آن را در سه لیتر آب بجوشانید تا خوب بپزد؛ بعد آنها را خوب له کند و در پارچهای تمیز صاف کنید و سپس یک و نیم کیلو قند اضافه کرده و باز بجوشانید تا قوام بگیرد. هر ساعت یک قاشق غذاخوری میل کنید.
- اگر حصبه دارید، آّب خیس کردهی عناب را با عرق کاسنی مخلوط کنید و بخورید.
- اگر خارش بدن دارید، تا 5 روز، هرروز یک لیوان از آب دم کردهی عناب را با شکر شیرین کنید و بنوشید.