جعفری و خواص آن

A
۰

جعفری سرشار از ویتامین C و آهن است و برای درمـان کم خونی توصیه می‌شود. دم کرده‌ جعفری اثر ضد تب دارد و بادشکن است.

جعفری گیاهی ۲ ساله است که در سال اول از برگ‌ های یک قوطی پایه‌ ای و در سال دوم از ساقه‌ های گلدار که در بالا منشعب است، تشکیل می‌ شود. میوه‌ این گیاه به درازای ۲ تا ۳ میلیمتر به رنگ خاکستری تا قهوه‌ ای و بیضوی شکل است و بوی قوی‌ دارد. این گیاه در حال حاضر در تمام نقاط دنیا به وسیله‌ دانه کاشته می‌ شود. قسمت‌ های مورد استفاده‌ جعفری ، برگ‌ ها، ریشه و میوه (تخم) خشک است و بـه عنـوان معطر کننده از برگ‌ های خشک جعفری استفاده می‌ شـود.

این سبزی اگر چه مانند دیگر سبزی‌ ها سرشار از ویتامین‌ های مختلف و همچنین املاح و مواد معدنی مفید است ولی بـه لحاظ آهـن، ويتامين‌ هـای C، A، فسفر، پتاسیم، کلسیم و ید، منبعی غنی به حساب می‌آید به طوری که به عنوان مثال مقدار ویتامین C موجود در آن از تمام سبزی‌ ها و میوه‌ ها بیشتر است.

طبع و مزاج

این سبزی، طبیعت خیلی گرم و خشک دارد.

در صد گرم برگ جعفری مواد زیر موجود است:

آب 85 گرم فسفر 65 میلی‌گرم
پروتئین 3/5 گرم آهن 6/2 میلی‌گرم
مواد چرب 0/6 گرم سدیم 25 میلی‌گرم
مواد نشاسته ای 7 گرم پتاسیم 725 میلی‌گرم
کلسیم 200 میلی‌گرم ویتامین B1 0/12 میلی‌گرم
ویتامینA 8500 واحد بین المللی ویتامینB2 0/25 میلی‌گرم
ویتامین B3 1/2 میلی‌گرم ویتامین C 170 میلی‌گرم

خواص تخم جعفری

  1. شریان‌ ها و رگ‌ ها را تمیز می‌ کند.
  2. ادرار آور و قاعده آور است.
  3. برای درمان تب نوبه به کار می‌ رود.
  4. تخم جعفری ضد نفخ و باد شکن، مسکن اعصاب و پاک کننده مجاری روده‌ ها است.
  5. در مواردی که عادت ماهیانه‌ خانم‌ ها عقب می‌ افتد، باید بیست و پنج گرم تخم این سبزی را در دویست گرم آب جوش دم کنند و بنوشند.

خواص ریشه‌ جعفری

  1. اشتها آور است.
  2. سنگ کلیه را دفع می‌ کند.
  3. برای ناراحتی کبد و طحال مفید است.
  4. زردی را برطرف می‌ کند.
  5. برای درمان اسهال باید بیست گرم ریشه‌ این گیاه را در یک لیتر آب دم کنید و تنقیه نمایید.
  6. دم کرده‌ آن برای درمان تنگی نفس به کار می‌ رود.
  7. برای رفع ترشحات زنانه مفید است.
  8. برای درمان سرخک مفید است.
  9. برای درمان آب آوردن بدن به کار می‌ رود.

خواص برگ و ساقه‌ جعفری

  1. دم کرده‌ این سبزی اثر ضد تب دارد.
  2. دم کرده‌ برگ آن برای بواسیر و سنگ کلیه مفید است.
  3. دم کرده‌ برگ‌ جعفری مدر و باد شکن است.
  4. خوردن چای این سبزی به هضم غذا کمک می‌ کند.
  5. بعد از خوردن سیر برای برطرف کردن بوی دهان آن بجوید.
  6. نفس را خوش بو می کند.
  7. برای درمان ضرب خوردگی و خون مردگی، له شـده‌ برگ و ساقه‌ این سبزی را روی عضو ضرب دیده بگذارید.
  8. با توجه به اینکه این سبزی سرشار از ویتامین C و آهن است، برای درمـان کـم خـونی توصیه می‌ شود.
  9. برای بی نظمی‌ های چشم، نارسایی کبد، ناراحتی‌ هـای کلیه، سلامت نگـه داشـتن دستگاه ادراری و دستگاه گردش خون بسیار مفید است.
  10. این سبزی می‌ تواند تا حدودی برخی از مواد سرطان‌ زای سیگار و زغال سنگ (بنزوپیرن‌ ها) را خنثی کند.
  11. با طعم خوشمزه‌ ای که دارد با سالاد، ماهی، مرغ و تخم مرغ هماهنگی دارد و طعم خوبی به این اغذیه می‌ دهد.

خواص جعفری برای پوست

  • برای برطرف کردن لکه‌ های سفید پوست، جوشانده‌ برگ و تخم جعفری را صاف نموده و بر روی لکه‌ های سفید پوست قرار دهید و این عمل را روزی چند بار تکرار کنید. از این ماسک برای برطرف کردن لکه‌ های سفید پوست استفاده می‌ شود.
  • ماسک جعفری برای پوست‌ های طبیعی: آب جعفری و سفیده‌ تخم مرغ و کمی ماست یا عسل را با هم مخلوط کرده و به مدت ۲۰ دقیقه روی پوست بگذارید.
  • دم کرده ۱۰ تا ۱۵ در هزار جعفری در آب، به صورت کمپرس سرد در پوست صورت اثر مقوی ظاهر می‌ کند. به این دم کرده اگر کمی آب لیموی تازه اضافه شود، از پیشرفت لکه‌ های صورت که در زمان بارداری به وجود می‌ آید جلوگیری می‌ نماید.
  • جهت رفع لکه‌ های صورت و دانه‌ ها و جوش، شیره این سبزی و یا دم کرده آن را به پوست صورت می‌ مالند. اگر با جوشانده حاصل از یک مشت جعفری در نیم لیتر آب (مدت جوشاندن ۵ دقیقه) هنگام صبح و یا شب صورت را به مدت یک هفته بشویند، رنگ پوست صورت روشن می‌ شود.
  • شست وشوی پوست صورت با جوشانده‌ یک دسته برگ جعفری در یک لیتر آب، پوست را شفاف می‌کند.
  • شما می توانید برای پاکسازی سلول های مرده پوست از برگ جعفری استفاده کنید.

موارد منع مصرف

  • از مصرف مقادیر زیاد جعفری باید خودداری شود، به ویژه زنان آبستن (حامله) در مصرف آن باید احتیاط نمایند، زیرا مقدار زیاد آن باعث جمع شدن مخاط معده و انقباض رحم می‌ گردد.
  • مصرف زیاد تخم و یا اسانس جعفری می‌ تواند خطرناک باشد (عوارض کبدی، کلیـوی و عصبی). بدون نظر پزشک استفاده نکنید.
  • مقدار اگزالات جعفری نسبتا بالا است و توصیه می‌ شود مبتلایان به سنگ‌ های مجاری ادراری (کلسیمی) از زیاده روی در مصرف آن خودداری کنند (مگـر حـداقل روزانه ۲ لیتر آب مصرف شود).
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار روز سایر رسانه ها