آشنایی با انواع هویج و خواص آن ها

A
۰

هویج، سرشار از مواد مغذی بوده و منبع خوبی از بتاکاروتن، فیبر، ویتامین K، پتاسیم و آنتی اکسیدان است و دارای مزایای فراوانی برای سلامتی می باشد.

هویج از خانواده چتریان می باشد که در این خانواده گیاهانی مانند جعفری، شقاقل و شوید یافت می شود. هویج دارای برگ سبز بوده و ریشه بلندی دارد، کوچک و ترد است ولی طعم جالبی ندارد. این سبزی یک ریشه گیاهی دارد که برای سلامتی یک غذای کامل است. هویج سرشار از مواد مغذی بوده و منبع خوبی از بتاکاروتن، فیبر، ویتامین K، پتاسیم و آنتی اکسیدان است. این نارنجی رنگ ترد دارای مزایای فراوانی برای سلامتی است و غذای عالی برای کاهش وزن نیز محسوب می شود و با سطوح پایین کلسترول و بهبود سلامت چشم ارتباط دارند.

طبع و مزاج هویج

طبع هویج و آب هویج گرم و‌ تر است و از این رو افرادی که دارای طبع سرد و خشک هستند، بایستی روزانه هویج یا آب هویج به اندازه کافی میل کنند و مصرف مواد سرد و خشک در این افراد باید کمتر شود. هویج برای افرادی که طبعی گرم دارند، ضرر دارد و برای این افراد بهتر است هویج را با گوشت پخت، سپس مصرف کرد.

ارزش غذایی هویج

محتوای آب موجود در هویج ، که از حدود 86 تا 95 درصد متغیر می باشد و در حدود 10 درصد کربوهیدرات دارد و هویج دارای چربی و پروتئین بسیار کمی است.یک عدد هویج متوسط خام( 61 گرمی) حاوی 25 کالری و فقط 4 گرم کربوهیدرات قابل هضم است.

ترکیبات شیمیایی و ویتامین های هویج

هویج دارای بسیاری از ویتامین‌ ها و مواد معدنی می‌ باشد. سرشار از آنتی اکسیدان‌ هایی مثل، بتاکاروتن، آلفا کاروتن، فیتوکمیکال‌ ها، گلوتاتیون، کلسیم، پتاسیم، پیش ساز ویتامین A و ویتامین‌ های E،C،B2،B1 است که می‌ توانند در سلامت پوست موثر باشند. هویج دارای نوعی از کلسیم می‌ باشد که به راحتی جذب می‌ شود. همچنین حاوی مس، آهن، منیزیم، منگنز، فسفر، سولفور می‌ باشد.

انواع هویج از نظر رنگ و شیوه مصرف

هویج نارنجی

هویج نارنجی شامل بتاکاروتن و آلفا کاروتن می‌ باشد که هر دو در رنگ دانه نارنجی این گیاه وجود دارند. دارای درصد بالایی از پیش ساز ویتامین A می‌ باشد که برای سلامتی چشم مفید است. این نوع هویج بیشتر در اروپا و کشورهای آسیای شرقی وجود دارد.

هویج

هویج بنفش

هویج بنفش نوعی هویج است که سرشار از آنتی اکسیدان هایی به نام آنتوسیانین می باشد و خواص ضد التهابی قوی آن از سلامت قلب حمایت می کند، باعث لاغری و کاهش وزن می شود و خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد. علاوه بر آنتوسیانین ها، در هویج بنفش سایر آنتی اکسیدان های پلی فنولی مانند اسید کلرژن و اسید کافئیک نیز یافت می شود.

در هویج بنفش به طور متوسط 9 برابر سایر انواع هویج ها آنتی اکسیدان پلی فنول یافت می شود. پلی فنل ها باعث کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، کاهش قدرت ذهنی و برخی انواع سرطان می شوند. بد نیست بدانید که هویج بنفش دارای پوست بنفش و قسمت میانی آن نارنجی یا زرد است.

هویج زرد

هویج زرد ایرانی به هویج وحشی، زردک و نرگس نیز معروف است. علاوه بر طعم خوب، خواص دارویی زیادی نیز دارد. هویج زرد شامل گزانتوفیل است (رنگدانه‌ ای شبیه بتاکاروتن) و به بینایی چشم کمک و از سرطان جلوگیری می‌کند. این نوع هویج بیشتر در کشورهای آسیایی یافت می‌ شود.

هویج زرد باعث پایین‌ آوردن کلسترول خون و کاهش احتمال ابتلا به بیماری دیابت می شود. برگهای این گیاه شبیه به جعفری و گشنیز است که مستقیماً از غده زیرزمینی گیاه منشعب می شود. همچنین زردک از آزاد شدن هورمون گرلین، هورمونی که محرکِ احساس گرسنگی در شماست و از سلولهای سقف معده و سلول‌ های پانکراس ترشح می‌ شود، جلوگیری خواهد کرد.

هویج سفید

این نوع هویج فاقد رنگ دانه است اما بسیاری از ترکیبات مفید دیگر نظیر فیتوکمیکال‌ ها را دارا می‌ باشد. این نوع هویج نسبت به انواع دیگر ارزش تغذیه‌ ای کمتری دارد و در افغانستان، ایران و پاکستان یافت می‌ شود.

هویج قرمز

هویج قرمز یک غده زیرزمینی است که یک نوع سبزی خوراکی به شمار می رود. غده زیرزمینی این گیاه باریک، دراز و قرمز رنگ است. پوست نازکی دارد. داخلش کاملا قرمز است. این گیاه معمولاً همراه با پوست مصرف می شود. شامل لیکوپن (نوعی کاروتنوئید) است. این رنگ دانه در گوجه فرنگی و هندوانه هم یافت می‌ شود.

لیکوپن از بیماریهای قلبی و انواع سرطان مثل سرطان پروستات جلوگیری می‌ کند. این نوع هویج بیشتر در هند و چین یافت می‌ شود. برای تهیه سالاد استفاده می شود. به سرعت رشد می کند، بنابراین می توان آن را پس از دو یا سه ماه برداشت کرد.

خواص و فواید هویج

هویج یک سبزی ریشه‌ ای است که اغلب از آن به عنوان یک ماده غذای سالم و کامل یاد می‌ شود. این سبزی ترد و خوشمزه، بسیار مغذی است. هویج منبع خوبی از بتاکاروتن، فیبر، ویتامین K ۱، پتاسیم و انواع آنتی اکسیدان‌ ها به شمار می‌ رود که در این جا به مواردی از خواص و فواید هویج می پردازیم.

فواید هویج برای سلامت چشم ها

کمبود ویتامین A به‌ ویژه در کودکان درحال‌ رشد می‌ تواند باعث عارضه شب‌ کوری شود. با گذر زمان چشمها ضعیف‌ تر شده و گاهی درگیر بیماری‌ های داخلی می‌ شوند. تقویت دید چشم با مصرف هویج تنها در صورتی اتفاق می‌ افتد که فرد اساساً به دلیل کمبود ویتامین A دچار ضعف بینایی شده باشد.

هویج دوست سلامت چشمهاست. این سبزی نارنجی حاوی لوتئین همان آنتی‌ اکسیدان بسیاری قوی می‌ باشد که می تواند از شبکیه‌ چشمها مراقبت کرده و از مشکل دژنراسیون ماکولای مربوط به پیری پیشگیری می‌ کند. برای برطرف کردن دوربینی و آب مروارید در مردان موثر است.

بهبود کارکرد دستگاه گوارش

هویج دارای فیبر است که باعث می شود تا حرکات روده تنظیم شود. هویج فرآیند هضم را آسان می کند و همچنین برای رفع اختلالات گوارشی مانند یبوست مفید است. هویج باعث می شود تا از افزایش قند خون در بدن جلوگیری شود. هویج ترشح بزاق و عرضه مواد معدنی ضروری را در بدن افزایش داده و ویتامین ها و آنزیمهایی که برای هضم غذا کاربرد دارند را در بدن آزاد می کند.

خوردن هویج به طور منظم می تواند از زخم معده و اختلالات گوارشی جلوگیری کند. مصرف منظم هویج به خصوص در افرادی که از بیماری کرون رنج می‌ برند کمک می‌ کند تا روده‌ ها در وضعیت بهتری باشند. مصرف هویج به صورت آب پز یا بخارپز باعث تسکین مخاط گوارشی می‌ شود. این ماده غذایی همچنین به کنترل دفع کمک کرده و از بروز بواسیر پیشگیری می‌ کند.

تقویت سیستم ایمنی بدن

ویتامین A و آنتی اکسیدان ها برای افزایش ایمنی بدن حیاتی هستند. از آنجایی که هویج هر دو این ترکیبات را دارد، در تقویت سیستم ایمنی بدن فوق العاده است. ویتامین A دارای خواص ضد ویروسی است و باعث افزایش کارکرد سلولهای سفید می شود. توصیه می کنیم در صورت سرماخوردگی و آنفولانزا از مصرف پوره یا سالاد هویج غافل نشوید.

میزان بالای ویتامین A در هویج به معنای داشتن سیستم ایمنی سالم است چون این ماده غذایی به تولید سلول‌های دفاعی کمک کرده و با ویروس‌ ها و باکتری‌ ها مقابله می‌ کند.

درمان ریزش مو

وجود ویتامین های C و ویتامین E موجب گردش خون در پوست می‌ شوند، بنابراین باعث رشد مو شده و از سفیدی زودرس موها جلوگیری می‌ کنند. همچنین بهبود گردش خون در پوست سر باعث می شود که ریزش موهای سر تا حد زیادی درمان شود. مصرف روزانه آب هویج باعث رشد مو و ضخیم شدن آن می‌ شود.

هویج برای جلوگیری از سرطان

طی تحقیقات انجام شده آسیب رادیکالهای آزاد موجب سرطان می شود و توسط آنتی اکسیدان ها از آن جلوگیری می شود. هویج نیز حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان است و خطر ابتلا به سرطان معده و ریه را کاهش می دهد. ویتامین A موجود در هویج، مانع از سرطان پستان می شود و مصرف روزانه آن احتمال سرطان پروستات ولوسمی را نیز کاهش می دهد.

هویج

به تاخیر انداختن پیری پوست

هویج حاوی ویتامین C است که به تولید کلاژن (نوعی پروتئین) در بدن کمک می‌ کند. کلاژن از چروک پوست جلوگیری می‌ کند و روند پیری را کند می‌ نماید. این ماده‌ غذایی نه فقط برای اعضای داخلی بدن موثر است، بلکه برای بهبود وضعیت پوست نیز موثر می باشد. برای این که لبریز از بتاکاروتن یا همان مقدمه ساز ویتامین A است. این آنتی‌اکسیدان از پیری سلول‌ های پوستی جلوگیری می‌ کند.

پاک سازی سموم بدن

برای پاکسازی کبد می توان از هویج کمک گرفت. هویج باعث دفع سموم از کبد می شود و به فرآیند دفع مواد سمی از بدن کمک بسزایی می کند. وقتی کبد به خوبی عمل کرده باشد ، از تجمع چربی پیشگیری می شود و دستگاه گوارش کار خود را بهینه تر انجام می دهد.

آب هویج برای کبد عالی و مفید است. هویج به دلیل وجود کاروتنوئید ها، خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی دارند و به جلوگیری از بیماریهای کبدی کمک می کنند. همچنین باعث کاهش استرس اکسیداتیو و التهاب در کبد و سایر قسمتهای بدن می شوند.

مفید در دوران بارداری

اگر پزشک پیشنهاد کرده است که تعادل وزن خود را حفظ کنید، می توانید آب هویج بخورید. زیرا غنی از بتاکاروتن و ویتامین C است. همچنین مادران شیرده باید از هویج استفاده کنند، زیرا به دلیل ویتامین A که دارد، برای بهبود سریع زایمان، شیر بیشتر و کسب انرژی مفید باشد.

مناسب برای پوست چرب

استفاده از ماسک هویج یکی از درمان های طبیعی و بدون عوارض پوست چرب می باشد. چربیهای درون منافذ پوست اگر بیش از اندازه باشند می توانند مشکلات زیادی برای زیبایی پوست به وجود آورند، مصرف هویج به صورت موضعی به دلیل اینکه حاوی مقادیر غنی از مواد غذایی مفید و آنتی اکسیدان های قوی می باشد می تواند باعث کنترل چربی پوست شود که در نتیجه باعث شفاف تر شدن و تمیزتر شدن پوست صورت می شود.

کاهش بیماری های قلبی عروقی

هویج ها حاوی پلی استیلین های فعال زیستی مانند پارک فالکاریندیول و فالکاریو یونال است. هر دو این ترکیبات در طبیعت خاصیت ضد التهابی دارند و باعث کاهش بیماری های قلبی عروقی می شوند. فراوانی کاروتنوئید موجود در هویج، خطر سکته مغزی را کاهش می دهد. پکتین موجود در هویج نیز سطح کلسترول را در بدن کاهش می دهد.

هویج برای حفاظت از آسیب ناخن ها

کمبود ویتامین A موجب آسیب پذیری و شکنندگی ناخن ها می شود از آنجایی که هویج سرشار از ویتامین A است، برای سلامت ناخن ها بسیار موثر می باشد. یکی دیگر از اجزای مهم و مفید هویج که برای ناخن ها مناسب است و باعث تقویت می شود، بیوتن است.

مانع قدرتمندی برای آفتاب سوختگی

هویج پرخاصیت ترین ماده‌ غذایی برای جلوگیری از آفتاب‌ سوختگی است. اشعه‌ های ماورای بنفش خورشید به «اپیدرم» آسیب‌ زده و گاهی التهاب ایجاد می‌ کند که معروفترین این التهاب ها آفتاب سوختگی است. بتاکاروتن موجود در هویج از پوست محافظت کرده و باعث تقویت آن می‌ شود.

در واقع این آنتی اکسیدان از پوست در برابر اشعه‌ های ماورای بنفش محافظت می‌ کند. مصرف آب هویج باعث آماده سازی پوست برای قرار گرفتن در معرض نور خورشید می‌ شود.

هویج

کنترل دیابت

هویج ها بدون نشاسته هستند و کربوهیدرات های کمی دارند و به دلیل پایین بودن گلیسمی، روند هضم و جذب را افزایش می دهند و باعث کاهش ناگهانی قند خون می شود و مکانیسم بیشتر،به مبارزه با دیابت کمک خواهد کرد.

مناسب برای لثه

هویج باعث سلامت لثه ها می شود. این میوه به دلیل داشتن آنتی اکسیدان های مختلف باعث می شود تا لثه تحریک شده و سبب ترشح بیشتر بزاق شود. بزاق به دلیل داشتن خاصیت قلیایی از تهاجم باکتری ها در دهان جلوگیری می کند.

مفید در دوران یائسگی

گرگرفتگی، چاقی، پوکی استخوان در دوره‌ یائسگی این قبیل مشکلات یکی پس از دیگری خود را نمایان می کند. اما با مصرف هویج می‌ توان این علائم را به تاخیر انداخت. به خاطر اینکه هویج سرشار از آنتی‌ اکسیدان‌ هایی است که به بدن کمک می‌ کنند تا با اکسایش سلولها و پیری بدن مقابله کنند.

هویج برای کاهش فشارخون

مقدار بالای سدیم در غذا، فشارخون را افزایش می دهد که می توانید با اضافه کردن غذاهای غنی از پتاسیم در رژیم غذایی خود با آن مقابله کنید. سه چهارم فنجان آب هویج حاوی 517 میلی گرم پتاسیم و 14 درصد از نیاز روزانه شما به پتاسیم را تامین می کند و هنگامی که خام خورده شود، موجب کاهش فشارخون می شود.

درمان اختلالات پوستی

همانطور که گفته شد، هویج منبع خوبی از بتاکاروتن است و در برابر چندین بیماری پوستی، از جمله پسوریازیس بسیار موثر است. وجود ویتامین A در هویج نیز برای کاهش و درمان زگیل و آکنه مفید است.

مزایای آب هویج

آب هویج سرشار از کاروتن بتا است که آنتی اکسیدان بسیار مهمی می باشد و بدن را در مقابل رادیکالهای آزاد محافظت می کند. ویتامین A آب هویج در مقابل عفونت ها بدن را مقاوم می کند. ویتامین A سبب افزایش کیفیت شیر مادر می شود. مادران شیرده باید مقدار بسیار زیادی هویج در وعده های غذایی خود قرار دهند.

مواد فیتو شیمیایی موجود در آب هویج سیستم عملکرد بدن را تنظیم می کند. این مواد ویتامین های بسیار مهمی هستند که باید در وعده های غذایی وجود داشته باشند. مصرف آب هویج در ماه های هفتم تا نهم بارداری باعث کاهش احتمال زردی نوزاد ها می شود.

مضرات هویج

هویج دارای مقادیر غنی از ویتامین A می باشد و به همین دلیل مصرف ان باید کنترل شده باشد زیرا مصرف بیش از حد ویتامین A می تواند باعث مسموم شدن بدن شود. علاوه بر این مصرف زیاد هویج باعث می شود که رنگ پوست به نارنجی تغییر یابد.

مطالب مرتبط
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار روز سایر رسانه ها