- بررسی خیار از نظر گیاهشناسی
- طبع و مزاج خیار
- مواد موجود در 100 گرم خیار
- ترکیبات شیمیایی خیار
- فواید و خواص خیار
- موارد منع مصرف خیار
- شیوه مصرف خیار
بررسی خیار از نظر گیاه شناسی
خیار گیاه بومی هندوستان است و از آنجا به نقاط دیگر جهان راه یافته است. حدود بیست قرن قبل از میلاد مسیح، مصریان قدیم از آن استفاده می کردند. ایالت فلوریدا مهم ترین تولیدکنندهی خیار در آمریکاست و حدود یک سوم خیار کل آمریکا را تولید میکند. خیار گیاهی است علفی و یک ساله که دارای ساقهی خزنده و پوشیده از خارهای نازک و خشن است. برگهای آن بزرگ، پیچکدار و دارای زاویه و دندانه است. گلهای آن زردرنگ است که به دو صورت نر و ماده روی یک پایه قرار دارند. میوهی آن سبزرنگ است و بسته به نوع و نژادهای مختلف ممکن است کوچک و یا دراز باشد.
طبع و مزاج خیار
خیار از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است.
مواد موجود در 100 گرم خیار
مواد و محتویات | مقدار در 100 گرم | مواد و محتویات | مقدار در 100 گرم |
انرژی | 15 کیلوکالری | سدیم | 2 میلیگرم |
چربی تام | 0/11 گرم | پتاسیم | 147 میلیگرم |
پروتئین | 0/65 گرم | کلسیم | 16 میلیگرم |
کربوهیدرات | 3/6 گرم | مس | 0/041 میلیگرم |
فیبر غذایی | 0/5گرم | منیزیم | 13 میلیگرم |
قند | 1/6 گرم | منگنز | 0/079 میلیگرم |
فولات | 7 میکروگرم | ویتامین A | 105 واحد |
ویتامین E | 0/03 میلیگرم | ویتامین K | 16 میکروگرم |
ترکیبات شیمیایی خیار
خیار دارای ساپونین و آنزیمهای مختلفی مانند پروتئولیتیک، ویتامینها و مواد معدنی مختلف میباشد.
فواید و خواص خیار
- خیار حل کنندهی اوراتها و اسید اوریک است، بنابراین مرض نقرس را درمان میکند.
- خیار ادرارآور است.
- خیار خون را تصفیه کرده فشار خون بالا را تنظیم میکند.
- سنگ کلیه و سنگ کیسه صفرا را خارج میسازد.
- تخم خیار اثر ضد کرم دارد.
- عضله قلب را تقویت میکند.
- اگر خیار را روی پوست بگذارید، خارش را از بین میبرد.
- تخم خیار برای کبد متورم فواید زیادی دارد.
- بوییدن خیار لرزش اندامها را تخفیف داده و برای درمان سر درد مؤثر است.
- خیار به علت دارا بودن یک ماده قوی ارتجاعی، عضلات را زیاد میکند.
- برای برطرف کردن سوختگی و ناراحتیهای پوستی مؤثر است.
- خیار ملین است.
- تخم خیار ادرارآور و همچنین پاک کنندهی بدن از سموم است.
- خیار عطش را فرو مینشاند.
- خیار برای معدههای گرم و درد مثانه مفید است.
- خیار باعث رشد مو میگردد.
- برای تبهای صفراوی و سرطان مفید است.
- مالیدن آب خیار روی گزیدگی نیش زنبور بسیار مفید است.
- تخم خیار خنک کننده و مقوی است.
- مصرف موضعی خیار پف کردگی پلک را برطرف میکند و پوست را صاف و روشن میکند.
موارد منع مصرف خیار
- اشخاصی که ناراحتی معده دارند، نباید در مصرف خیار زیادهروی کنند، زیرا ممکن است باعث اختلال در دستگاه هضم گردد.
- کسانی که اسهال دارند از خوردن خیار خودداری کنند.
- خیار برای اشخاص سرد مزاج و اطفال کوچک مضر است.
شیوه مصرف خیار
- برای رفع اسهال خونی بچهها، خیار سبز و نارس را با شکر بپزید و به بیمار بدهید.
- برای از بین بردن کک و مک و لکههای رنگی روی پوست، خیار را حلقه حلقه کنید و در ظرفی که دارای شیر است، خیس نمایید و پس از حدود یک ساعت پنبهای را به این شیر آغشته و صورت را با آن تمیز کنید.
- اگر میخواهید همیشه لطافت پوست خود را حفظ کنید، یک خیار معمولی را با دو لیوان آب بجوشانید تا حجم آن یک لیوان شود، سپس آن را صاف کنید و بگذارید سرد شود. بعد پنجاه گرم بادام خام و پوست کنده را آسیاب و با این آب مخلوط کنید و به هم بزنید و با پارچه صاف کنید. به محلول صاف شده دویست و پنجاه گرم الکل سفید و یک گرم اسانس گل سرخ اضافه کنید و کاملاً به هم بزنید. هر روز از این لوسیون طبیعی به صورت خود بزنید تا پوست شما همیشه جوان بماند.
- کسانی که نمیتوانند خیار را خوب هضم کنند، باید آن را با نمک بخورند.
- توصیه میشود افرادی که زود سردی میکنند، بعد از خوردن خیار حتماً یک عدد خرما میل کنند.
- برای بسته شدن منافذ پوست، تخم خیار، تخم کدو و تخم خربزه را آسیاب کرده، سپس یک قاشق در شیر حل نموده ، به صورت ماسک روی پوست خود بگذارید.
- اگر تخم خیار را بکوبید و در مقداری آب رقیق نمایید و بنوشید اثری آرام بخش و خواب آور دارد.