گیاه بومادران | عکس بومادران | فواید بومادران
همه چیز در مورد خواص بومادران + طبع و مصلح آن
بومادران برای درمان درد های معده، تنظیم قاعدگی و پیشگیری از عفونت مفید است. استفاده از بومادران می تواند به تعدیل فشار خون کمک کند.
بومادران گیاهی پرخاصیت است که می توانید از آن به صورت چای، دمنوش، عرق، روغن، پودر و حتی از برگ تازه آن استفاده کنید. بومادران در طب سنتی برای درمان درد های معده، تنظیم قاعدگی و پیشگیری از عفونت مفید است. استفاده از عرق بومادران برای نوزادان و کودکان زیر دو سال و خانم های باردار ممنوع می باشد. خواص فوق العاده این گیاه سفید یا زردرنگ برای رفع استرس و اضطراب، درمان سرماخوردگی و فشار خون بالا و بهبود سیستم گوارشی باعث شده که بومادران از دیرباز تا به امروز جزء گیاهان دارویی محبوب باشد.
طبع بومادران
گیاه دارویی بومادران طبع گرم و خشک دارد. تمام قسمت های این گیاه دارویی می توانند مورد استفاده قرار گیرند. از جمله نام های دیگر بومادران: بوماران، آشیل (نام لاتین)، میلفولیوم (نام علمی)، گیاه خونریزی بینی، سرباز، ملوفیل و فلفل سیاه پیر می توان اشاره کرد. مصلح یا بهبود دهنده بومادران، انیسون می باشد.
ظاهر گیاه بومادران
بومادران، گیاهی دارویی با طعم تلخ و بوی تند و از خانواده گل ستاره ای، تیره کاسنی و بومی اروپا و آسیا است. بومادران گیاهی پایا به ارتفاع 20 الی 45 سانتی متر است که برگ های قاعده گیاه به شکل طوقی و ساقه های آن معمولا ساده و گل دار است. گل های زبانه ای آن سفید رنگ و گل های لوله ای آن غالبا سفید مایل به زرد است. در کوهستان ها گل های زبانه ای آن غالبا صورتی مایل به قرمز بوده و زمان گل دادن گیاه بومادران بین خرداد تا شهریور می باشد. قسمت مورد استفاده ریشه و ریزوم خشک شده، گیاه گل دار خشک شده و بندرت از برگ ها استفاده می شود.
خواص بومادران
بومادران، دارای خواص درمانی به شرح زیر است:
اختلالات قلبی
- برای درمان ضعف قلب، ورم عضله قلب، طپش و درد قلب و سکته قلبی می توانید از شیره تازه برگ و سر شاخه گل دار بومادران استفاده کنید.
- تحقیقات نشان داده است که استفاده منظم از بومادران می تواند به تعدیل فشار خون کمک کند و می تواند خطر ابتلا به آترواسکلروز را کاهش دهد.
بیماری های عصبی
- برای درمان بیماری صرع ، خواب رفتن دست ها و درد های روماتیسمی و عصبی، از دم کرده بومادران، به عنوان دارویی مناسب، برای التیام بخشی استفاده می شود. دم کرده این گیاه اعصاب را تقویت می کند.
- این گیاه مستقیماً روی کاهش هورمون های تنش زا و استرس زا تأثیر می گذارد و جایگاه آن نیز مثل داروی دیازپام است که استرس و اضطراب را رفع می کند.
اختلالات گوارشی
- ورم معده و روده، سوء هاضمه، ترشکردن معده و نفخ معده و روده، دلدرد، اسهال، قولنج های کبدی و درد های بواسیری توسط دمکرده بومادران التیام می یابد.
- فلاونوئید های موجود در این گیاه باعث خاصیت ضد اسپاسم و ضد دردی در بومادران می شود و به هضم بهتر غذا کمک می کند و معده درد را کاهش می دهد. در کنار این نیز این گیاه برای درمان اسهال توصیه می شود. این گیاه با تحریک ترشحات آنزیم های گوارشی و صفرا به گوارش روده کمک کرده و احتمال ابتلا به اختلالات دستگاه گوارش مثل نفع معده، اسهال و یبوست را کاهش می دهد.
اختلالات کلیوی
- برای درمان عفونت های مجاری ادراری، ورم کلیه و دفع سنگ کلیه و مثانه می توان از دم کرده بومادران که باعث افزایش مقدار ادرار می شود استفاده کرد.
بیماری های عفونی
- تب های عفونی کهنه و زخم های عفونی بدن توسط دم کرده یا جوشانده بومادران درمان می شود.
- بومادران همچنین به عنوان ضد تشنج و صاف کننده خون به کار می رود.
- این گیاه برای جلوگیری از خون ریزی و عفونت ناشی از زخم ها، تسکین درد، رفع قرمزی و سوزش زخم ها توصیه می شود. به علاوه اینکه خاصیت التیام بخشی سریع زخم و درمان عفونت پوستی دارد.
بیماری های پوستی
- ترکیب شیمیایی آشیلین موجود در بومادران به انعقاد سریع خون کمک کرده و باعث بسته شدن زخم می شود. همچنین مصرف موضعی آن روی زخم باعث شده که قرمزی اطراف زخم کاهش یابد.
- برای درمان لک و پیس و جوش غرور به کار می رود.
- چای گیاهی بومادران، به عنوان نوعی شوینده ی طبیعی مو و به عنوان ضد کچلی استفاده می شود.
- از خواص این گیاه برای پوست می توان به جوان سازی پوست صورت، درمان زخم های پوستی و اگزما اشاره کرد. مصرف ماسک بومادران باعث پاک سازی پوست می شود، با احیای سلول های پوستی، چین و چروک های صورت را برطرف می کند و باعث جوان سازی پوست می شود.
ناراحتی های رحمی
- خاصیت ضد باکتریایی و ضد قارچی این گیاه برای پاک سازی رحم مفید است که می تواند عفونت رحمی را کنترل کرده و زخم های رحمی و دهانه رحم در خانم ها را بهبود ببخشد. عصاره بومادران از تکثیر سلول های آدنوکارسینوم تخمدان جلوگیری و از رحم محافظت می کند.
- خواص آنتیسپتیک موجود در این گیاه آن را به گیاه دارویی مفیدی برای درمان عفونت و ورم پستان (ماستیت) تبدیل کرده است. بومادران می تواند از عفونت و خون ریزی ناشی از زخم های عفونی جلوگیری کند. مصرف دم نوش این گیاه و دارچین برای زنان مبتلا به کیست تخمدان و درمان ترشحات و عفونت زنان به مدت ۵ روز متوالی برای درمان عفونت زنان توصیه می شود.
بومادران برای تنظیم هورمون
- بر هم خوردن تنظیم هورمون ها معمولاً از عوارض کوتاه مدت سندروم پیش از قاعدگی است، البته گاهی هم به هم خوردن هورمون ها علل دیگری دارد، بلند مدت است و باعث خطرات و بیماری های جدی می شود. اینجاست که بومادران برای تنظیم هورمون ها در بدن کمک می کند. ترکیب این گیاه با گیاهان دارویی دیگری مثل انگورک آمریکایی می تواند به تنظیم هورمون ها کمک کند.
سایر فواید بومادران
- یکی از خواص بومادران برای درمان خانگی کبد چرب این است که کبد را تقویت کرده و صفرا را در بدن آزاد می کند. بومادران گیاهی ضد میکروبی و ادرار آور است. با افزایش دفعات ادرار، مواد زائد بیشتری هم از بدن دفع می شوند.
- بومادران، گیاهی مفید و موثر و دارویی اشتها آور، تصفیه کننده خون، تب بر و برای درمان درد های روماتیسمی بسیار مفید می باشد .
- برای درمان حساسیت های همراه با آبریزش، مانند تب یونجه از گل تازه بومادران که سرشار از مواد شیمیایی است استفاده می شود.
- بومادران حاوی ترکیباتی است که از جوانه زدن غلات جلوگیری می کند و علاوه بر آن خاصیت ضد باکتری و ضد حشره دارد.
- نوشیدن چای بومادران می تواند به شما کمک کند تا خوابی آرام را تجربه کنید.
موارد منع مصرف بومادران
- بعضی افراد تست پوستی مثبت به بومادران و حساسیت متقاطع با سایر گیاهان خانواده ی گل ستاره ای و بومادران نشان داده اند.
- در مورد زخم های خونی، برای اجتناب از هر گونه تحریک پوستی بهتر است از مصرف پماد بومادران خودداری کنید.
- مصرف زیاد آن سبب سر درد و سر گیجه می شود.
- تداخل مصرف بومادران با دارو های خواب، فشار خون بالا، دارو های کاهش اسید معده و دارو های رقیق کننده خون از دیگر مضرات جانبی مصرف این گیاه است.
- بیمارانی که مشکلات اختلالات خون ریزی دارند نباید این گیاه را مصرف کنند، چرا که روند لخته شدن خون را به تعویق می اندازند.
شیوه مصرف بومادران
- برای درمان اسهال، ۲۰ تا ۳۰ گرم ریشه بومادران را در یک لیتر آب جوش دم کنید. صاف کنید و شکر بیفزایید. روزانه پنج تا شش فنجان بنوشید.
- برای درمان خارش و درد های ناشی از بواسیر، ۱۵ تا ۲۰ گرم برگ بومادران را با همان مقدار گل در یک لیتر آب جوش دم کنید و پس از هر غذا یک فنجان از این جوشانده بنوشید.
- برای درمان بی اشتهایی، اختلالات معدی، اسهال، نفخ، قاعدگی دردناک و دیررس، بواسیر و سرفه، معمولا به شکل تیزان (2-3 قاشق غذا خوری از آن را در یک لیتر آب سرد ریخته و بگذارید بماند) تهیه شده و به صورت خوراکی مصرف می شود.
- می توانید این گیاه را مانند چای دم کنید (۲-۴ گرم) و روزی ۳ فنجان از آن را با عسل بنوشید (۱ تا ۲ قاشق چای خوری از گیاه به ازای هر فنجان آب جوش).
- گل بومادران، تخم گشنیز، گل بابونه، بلوط، زیره کرمان، از هر کدام ۵ گرم به صورت نیم کوب مخلوط نموده، هر روز صبح و شب یک قاشق غذا خوری در یک استکان آب جوش دم کرده، پس از ۲۰ دقیقه صاف کرده و بنوشید.
- برای تهیه لوسیون جهت بهبود زخم و بواسیر، ۵۰ گرم برگ و گل بومادران را در یک لیتر آب بجوشانید. لوسیون بدست آمده را صاف کنید و به صورت کمپرس روی زخم ها و بواسیر قرار دهید.
- عصاره روغنی بومادران به رنگ آبی تیره، دارای اثر ضد التهاب است و به صورت پماد در درمان سرماخوردگی روی سینه مالیده می شود.
- برای رفع خارش شدید، ۵۰ گرم گیاه را در یک حلب آب ریخته و بجوشانید و بدن را با آن بشویید.
- بومادران دارای خاصیت دفع غلبه دم است، به همین جهت از آن همراه با روغن کنجد برای ساختن کرم های آفتابی محافظ پوست بهره می گیرند.
- امروزه در برخی مناطق با مخلوط کردن گیاه پوست کنده بومادران و پیه، پمادی تهیه می شود. این پماد را می توان روی زخم ها، وحتی سوختگی به کار برد تا زخم ترمیم شود.
- برای تهیه دمنوش بومادران باید به میزان یک قاشق چای خوری از سر شاخههای گل دار بومادران را همراه با یک لیوان آب جوش در قوری بریزید و اجازه دهید برای مدت زمان ۲۰ دقیقه قوری را روی شعله ی غیرمستقیم قرار دهید و سپس دمنوش بومادران را از صافی عبور دهید و در نهایت دمنوش بومادران را می توانید با عسل شیرین کرده و بنوشید. نوشیدن دمنوش بومادران برای یک هفته روزانه تا ۳ بار مجاز است.
- گیاه بومادران را می توان به سالادها اضافه کرد تا طعم جدید و کمی فلفلی به سالاد بدهد.