خواص عدس، دانه ای سرشار از پروتئین

A
۰

از فواید عدس می ‌توان به بهبود دستگاه گوارش، کاهش فشارخون و درمان دیابت اشاره کرد. همچنین عدس از مواد غذایی خون ساز است.

عدس یکی از انواع حبوبات مفید و پر مصرف در سراسر جهان است که خواص درمانی بسیاری نیز دارد. عدس سرشار از پروتئین گیاهی، پتاسیم، فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی نظیر ویتامین B9 و اسید فولیک می باشد. از فواید عدس می ‌توان به بهبود دستگاه گوارش، کاهش فشارخون و درمان دیابت اشاره کرد. همچنین عدس از مواد غذایی خون ساز است و باعث درمان کم خونی می ‌شود .

عدس‌ چیست؟

عدس از دانه‌ های خوراکی است و به خانواده‌ حبوبات تعلق دارد. عدس یکی از قدیمی ‌ترین منابع غذایی شناخته ‌شده است که بیش از ۹۰۰۰ سال قدمت دارد. عدس را می‌ توان با پوست و یا بدون پوست مصرف کرد. پوست عدس حاوی مقادیر زیادی فیبر رژیمی است که پس از گذراندن فرایند جدا سازی پوست به ‌وسیله‌ دستگاه‌، این بخش مغذی کاملا از بین می ‌رود.

از انواع عدس ‌های محبوب و رایج می‌ توان به عدس سیاه، قرمز، قهوه ‌ای، ماش، لپه، دال عدس، عدس ماکاچیادو، عدس سبز فرانسوی اشاره کرد. بیشتر در کشورهای آسیایی به‌ ویژه هند، از عدس استفاده می ‌شود.

طبع عدس

طبع عدس سرد و خشک است. عدس به دلیل مزاج سرد، برای گرم مزاجان عارضه کمتری دارد و مفید است. در افراد با مزاج گرم و تر سبب کاهش حرارت خون می ‌شود.

ارزش غذایی عدس

عدس مانند دیگر اعضای خانواده‌ حبوبات سرشار از فیبر است و فیبرهای محلول در آب موجود در عدس می ‌تواند شما را از گزند بیماری‌ های قلبی عروقی در امان نگه دارد، همچنین عدس به‌ عنوان منبع فوق‌العاده ‌ای از فسفر، منگنز و مس محسوب می‌ شود که مس موجود در آن برای ساخت هموگلوبین و کلاژن لازم و ضروری است. منیزیم موجود در عدس برای رشد بافت استخوان‌ ها و ساخت پروتئین، پیشگیری از گرفتگی عضلات، سلامت دندان ‌ها و همچنین عملکرد سیستم ایمنی بدن لازم است.

خواص عدس در سلامت انسان

از همان دوران شروع کشاورزی، عدس کشت می ‌شده و از آن زمان تاکنون به بخشی از رژیم غذایی‌ تبدیل شده است. از فواید عدس می ‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

کنترل دیابت

از میان تمام گروه ‌های مختلف غذایی، حبوبات بیش از همه حاوی فیبر رژیمی هستند. عدس‌ مانند لوبیا و نخود متعلق به خانواده‌ حبوبات است. فیبر رژیمی این مواد غذایی، مانند عدس به کنترل سطح قند خون کمک می ‌کند. همچنین فیبر رژیمی سرعت جذب غذا به‌ وسیله خون را کند می ‌کند و سطح قند خون را ثابت نگه ‌می ‌دارد.

درمان یبوست

یبوست معمولا به دلیل کمبود فیبر در بدن به وجود می آید و استفاده از مواد غذایی دارای فیبر می تواند آن را درمان کند. عدس سرشار از فیبر می باشد و به همین دلیل علاوه بر درمان یبوست می تواند به درمان سندرم روده تحریک پذیر نیز کمک کند.

عدس برای سلامت قلب

عدس به دلیل اینکه حاوی مقدار ناچیزی چربی است، پس منبعی ایده آل از پروتئین است که می‌ توان بدون نگرانی از چربی ‌های اضافی، مصرف و سلامت قلب را تأمین کرد. همچنین عدس حاوی منیزیم بوده که در بهبود ماهیچه‌ های قلبی عروقی مؤثر است و فشارخون را پایین می‌ آورد.

تولید ماهیچه

اندام ‌ها و ماهیچه‌ های ما برای رشد و ترمیم به پروتئین نیاز دارند. عدس به ‌ویژه عدس جوانه ‌زده، حاوی تمام اسید آمینه‌ های ضروری است که بدن‌ برای ساخت ماهیچه و عملکرد خوب آن لازم دارد.

درمان کم خونی

یکی از خواص مهم و شناخته شده عدس این است که می تواند به درمان کم خونی کمک کند. عدس حاوی مقادیر غنی از آهن می باشد و به همین دلیل می تواند به افزایش تولید گلبول های قرمز کمک کند که در نتیجه به درمان کم خونی می انجامد.

پیشگیری از تصلب شریان

مصرف عدس، آنتی‌اکسیدان مورد نیاز بدن را فراهم می ‌کند و بدین ترتیب از احتمال بیماری تصلب شرائین می ‌کاهد. همچنین این آنتی‌اکسیدان‌ ها نقش مهمی در خنثی ‌سازی رادیکال‌ های آزاد دارند و از صدمات سلولی و ژنی که منجر به پیری می ‌شود، جلوگیری می ‌کنند.

پاکسازی کبد

عدس به دلیل وجود فیبر بسیار زیاد می تواند به روند پاکسازی و سم زدایی کبد کمک کند. علاوه بر این مصرف منظم کبد در یک رژیم غذایی سالم می تواند به درمان بیماری های شایع کبدی مثل کبد چرب نیز کمک کند.

پیشگیری از سرطان

محققان متوجه شده‌ اند که لکتین‌ گیاهی، نوعی پروتئین گیاهی که در خوراکی ‌هایی مانند عدس، گندم، بادام زمینی، نخود و سویا پیدا می ‌شود، تأثیری عالی روی سلول‌ های سرطانی دارند. این ویژگی لکتین باعث می ‌شود که به ‌طور بالقوه مانع رشد سلول های سرطانی را بگیرد.

کاهش کلسترول خون

یکی دیگر از خواص مهم مصرف عدس این است که می تواند به کاهش کلستورل و چربی خون کمک کند. عدس حاوی مقادیر غنی از فیبر محلول می باشد و به همین جهت می تواند با کاهش کلسترول و چربی خون باعث کاهش خطر بیماری های قلبی شود.

سرشار از آهن

عدس حاوی مقدار بسیار زیادی آهن است که برای تولید هموگلوبین کافی در بدن، ضروری است. با مصرف یک فنجان عدس (200 گرم) در روز می ‌توان 36 درصد از آهن روزانه‌ بدن را تأمین کرد.

بهبود سوخت ‌و ساز

عدس منبع خوبی از انواع ویتامین ‌ها، مانند ویتامین B3 است که نقش مهمی در بهبود وضعیت دستگاه‌ های گوارش و عصبی دارد. این ویتامین فواید دیگری ازجمله کنترل کلسترول، کاهش خطر بیماری ‌هایی مانند آلزایمر، آب مروارید، پوکی استخوان و دیابت نیز دارد.

سرشار از اسید فولیک

عدس غنی از ویتامین ب کمپلکس، مانند فولات یا اسید فولیک است. مصرف اسید فولیک در زنان باردار، برای پیشگیری از تولد کودک ناقص مفید است. بنابر بررسی ‌های محققان، نبود اسید فولیک کافی اغلب باعث نقص در لوله‌ عصبی جنین می‌ شود. همچنین فولات موجود در عدس به تشکیل سلول ‌های قرمز خون کمک می ‌کند.

خواص عدس برای ورزشکاران

عدس به دلیل وجود فیبر و پروتئین بسیار زیاد یک گزینه بسیار مناسب برای تقویت ورزشکاران می باشد. ورزشکارانی مثل بدنسازان که دارای تمرینات سخت هستند می توانند قبل از تمرین بدن خود را با یک کاسه عدسی ساده تقویت کنند.

خواص برای کودکان و نوزادان

کودکان در حال رشد به منابع غذایی حاوی فیبر و پروتئین نیازمند هستند و عدس منبع غنی از فیبر و پروتئین گیاهی است که به رشد بهتر و استخوان بندی قوی تر کودکان کمک شایانی می کند.

از دیگر خاصیت های عدس این است که این ماده غذایی علاوه بر اینکه حاوی مقداری خیلی کمی چرب می باشد، دارای مواد معدنی مفید مانند پتاسیم، فولات، فسفر و آهن نیز می باشد که برای کودکان ضروری هستند.

یکی از دیگر مشکلاتی که نوزادان و کودکان با آن دست و پنجه نرم می کنند این است که بیش از حد معمول دچار یبوست می شوند که با مصرف به اندازه عدس در یک رژیم غذایی صحیح مشکل یبوست به طور کلی حل می شود.

خواص عدس بر روی مو

این شامل مجموعه ای منحصر به فرد از عناصر فلزی به ویژه روی است که به پرورش و افزایش درخشندگی کمک می کند. سرشار از ویتامین ها و پروتئین است که فولیکول های مو را تغذیه می کند که به رشد در زمان رکورد کمک می کند. حاوی آنتی اکسیدان ویتامین E است که از مشکلات پوست سر محافظت می کند و حاوی ویتامین A در برابر بیماری های پوستی است که پوست سر را تحت تاثیر قرار می دهد که منجر به جلوگیری از ریزش مو می شود.

خواص عدس برای پوست

یکی از مهمترین خواص عدس جوان‌ سازی پوست است. آنتی‌اکسیدان ‌های موجود در عدس با رادیکال ‌های آزاد مبارزه کرده و برای جوان ‌سازی و کاهش چین ‌و چروک مفید هستند. علاوه بر مصرف عدس می ‌توان از آن برای تهیه ماسک صورت هم استفاده کرد که برای روشن شدن و درخشندگی پوست عالی است.

عوارض جانبی عدس

با وجود اینکه عدس برای سلامت بدن مفید است و بهترین جایگزین برای گوشت قرمز، مرغ و ماهی محسوب می ‌شود، اما در صورت زیاده روی مضراتی هم دارد.

  • خطر تولید سنگ کلیه
  • خطر ابتلا به بیماری‌ های کلیوی
  • تشکیل گاز به ‌دلیل تخمیر
  • ایجاد زخم معده
  • تشدید غلظت خون
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار روز سایر رسانه ها