معایب و مضرات گیاه خواری را بدانید

A
۰

اگر چه گیاه خواری شهرت فراوانی از نظر سلامتی دارد، اما برخی یافته ‌ها حاکی از خطر سکته مغزی، تهدید سلامت مغز، ریزش مو و افسردگی است.

هیچ گاه گیاه خواری به صورت دائم به کسی توصیه نمی شود، زیرا گیاه یک غذای کامل نیست و بدن به گوشت نیز احتیاج دارد. انتخاب رژیم غذایی گیاهی روشی عالی برای تجربه انرژی بیشتر و سلامت کلی بهتر است. با انبوهی از مواد مغذی سالم، ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها و چربی های سالم، می توانید از فشار خون پایین تر، اندام کوچک تر و کاهش ریسک بیماری های قلبی و ناخوشی های دیگر لذت ببرید. با این حال، گیاه خوار شدن نیز می تواند اثرات جانبی داشته باشد که به خصوص با طولانی تر شدن آن بیشتر هم خواهد شد. مضرات گیاه خواری و شناخت کامل همه خطرات این رژیم غذایی به دلیل گسترش آن، اهمیت فراوانی دارد. اگر چه گیاه خواری شهرت فراوانی از نظر سلامتی دارد، اما برخی یافته ‌ها حاکی از خطر سکته مغزی، تهدید سلامت مغز، ریزش مو و افسردگی است.

گیاه خواری چیست؟

گیاه‌ خواری به معنای پرهیز از خوردن گوشت جانوران است که گاهی شامل پرهیز از غذاهایی مانند شیر و فرآورده‌ های آن، تخم ‌مرغ و عسل که منابع غذایی با منشأ حیوانی هستند نیز می ‌شود. چندین نوع گیاه خواری وجود دارد که بسته به نوع آن، جهت‌ گیری گیاه خواران در برابر حیوانات دامی و فرآورده ‌های دامی متفاوت است. گیاه خواران در تمام کشور های جهان وجود دارند و در برخی کشور ها مانند هند، گیاه خواری ریشه ‌های تاریخی و مذهبی دارد. اگر چه در پیش گرفتن رژیم گیاه خواری به شیوه‌ های گوناگونی امکان ‌پذیر است، اما وجه مشترک تمام این شیوه ‌ها پرهیز از خوردن گوشت جانوران خونگرم است.

مضرات رژیم گیاه خواری

از آن جا که هیچ رژیم غذایی کاملاً بدون ایراد نیست، گیاه خواری نیز معایب و مضراتی دارد که برخی از آن ‌ها شامل موارد زیر است.

افزایش خطرات کمبود مواد مغذی

وقتی هر یک از گروه های اصلی غذایی را محدود می کنید، خطر کمبود مواد مغذی را افزایش می دهید. برای گیاه خواران، حذف محصولات گوشتی نیاز به یافتن منابع جایگزین ویتامین ها و مواد معدنی خاص را افزایش می دهد. گیاه خواران باید به مواد مغذی مانند ویتامین B12 ، کلسیم، آهن، روی، ید، ویتامین D، اسید های چرب امگا3 و پروتئین توجه ویژه ای داشته باشند. مواد مغذی اصلی که در رژیم گیاه خواری باید نگران آن ها بود ویتامین B12 و آهن است. ویتامین B12 اغلب از محصولات حیوانی مانند گوشت گاو و غذاهای دریایی به دست می آید.

نفخ و اسهال

اغلب غذاهای گیاهی فیبر بالایی دارند. این ماده مغذی به عملکرد گوارشی کمک می کند، قند خون را تنظیم می کند و سیری را در میان مزایای دیگر افزایش می دهد. مشکل بیش از حد آن است که باعث نفخ، گاز و تغییر عادت های روده شود. فیبر اضافی احتمالا باعث ایجاد گاز و اسهال در مبتلایان به سندروم روده تحریک پذیر (IBS) می شود. غذای گیاهی خاص، به ویژه لوبیا، عدس، کلم، گل کلم، پیاز و بادام زمینی، تولید گاز را افزایش می دهد و باعث می شود که احساس ورم و سیری کنید. بهتر است غذاهایی که در بالا ذکر شد و همچنین گندم، سبوس، انجیر، آلو، کلم بروکلی و بروکسل را محدود کرده تا اسهال را درمان کنید.

کاهش تراکم استخوان

این مورد بیشتر از عوارض گیاه خواری در دوران کودکی و نوجوانی محسوب می ‌شود. زیرا جذب مواد مغذی در این دوره کاهش می ‌یابد و این افراد در بزرگسالی دچار کمبود تراکم استخوان می‌ شوند. زنان یائسه گیا‌خوار به طور قابل توجهی تراکم استخوان کمتری در ستون فقرات و لگن دارند، که ظاهراً به دلیل دریافت کم پروتئین و کلسیم و ویتامین D است که به طور کلی با آسیب استخوان و شکستگی در آن ‌ها مرتبط است. با این وجود، دریافت کلسیم کافی با رژیم گیاه خواری ممکن نیست. بنابراین، خطر شکستگی در وگان‌ ها بیشتر است. اما می ‌توان با افزودن 525 میلی ‌گرم کلسیم در روز این خطر را کاهش داد.

کمبود روی (زینک)

گوشت گاو و گوسفند دو مورد از بالاترین منابع روی هستند. بنابر این برای کسانی که این اقلام را از رژیم خود حذف می ‌کنند، نمی ‌توانند به اندازه کافی از مواد معدنی که عملکرد سیستم ایمنی شما را تحت ‌تأثیر قرار می‌ دهد، بهره‌ مند شوند. بعد از گوشت، یکی از منابع بزرگ این مواد، تخمه آفتاب‌ گردان است.

بروز سرطان کولورکتال

جالب است بدانید با این که پیش از این تصور می ‌شد سرطان کولورکتال بر اثر مصرف زیاد غذای حیوانی ایجاد می‌ شود، امروز متوجه شده ‌اند ریسک ابتلا به سرطان کولورکتال در افرادی که تحت رژیم گیاه خواری هستند، بیشتر است. این مورد نیز یکی از معایب گیاه خواری محسوب می ‌شود.

کاهش انرژی و وزن

وقتی گیاهانی مصرف می کنید که به طور طبیعی کالری کمتری نسبت به غذاهای حیوانی دارند، به این معنی است که حجم بیشتری از غذا را می خورید تا تمام کالری که نیاز دارید را به دست آورید. با نخوردن گوشت و لبنیات ممکن است مشکلاتی در سلامتی ایجاد کنید. می توانید انرژی کمی داشته باشید و به دلیل عدم تغذیه نا کافی تنبل شوید. تمام غذاهای گیاهی را انتخاب کنید و شکر فرآوری شده، روغن و سایر خوراکی های نا سالم را کنار بگذارید که هیچ ارزش غذایی ندارند.

پوسیدگی دندان

پوسیدگی و ساییدگی دندان در افراد خام گیاه خوار رایج است. دلیل آن را می ‌توان مصرف مقادیر زیاد مرکبات و انواع توت‌ ها دانست. این میوه‌ ها به دلیل اسید بالایی که دارند باعث فرسایش مینای دندان می ‌شوند. از سویی دیگر به دلیل کمبود مواد معدنی موجود در رژیم غذایی خام گیاه خواران، دندان ‌ها زود‌تر دچار پوسیدگی می ‌شوند.

کمبود ویتامین D

شما می‌ توانید ویتامین D را از منابع گیاهی و مکمل ‌ها دریافت کنید، اما نسخه خاصی از ویتامین D یعنی D3 وجود دارد که فقط از حیوانات می ‌آید. بنابر این اگر گوشت را حذف می ‌کنید، حتماً مکمل کلسیم خود را افزایش دهید، زیرا سطح D پایین که در بین گیاه خواران شایع است، می‌ تواند منجر به شکنندگی استخوان ‌ها شود. کلسیم پایین نیز یک مشکل رایج در میان افراد گیاه خوار است.

کاهش قدرت باروری

در تحقیقی دیده شد که ۷۰٪ زنان خام گیاه‌ خوار، دچار بی ‌نظمی در چرخه قاعدگی‌ بوده و حدود یک سوم آن‌ ها دچار آمنوره شدند. دانشمندان دلیل نازایی زنان خام گیاه‌ خوار را کالری دریافتی کم آن‌ ها می ‌دانند.

ریزش مو

کمبود شدید پروتئین، در کنار سایر کمبود های رژیم غذایی، می ‌تواند منجر به ریزش مو شود. دلیل این امر آن است که گوشت، حاوی آهن، ویتامین B و روی است که همگی برای رشد مو مهم هستند. هرچند آهن در مواد غذایی مانند لوبیا و سبزیجات سبز تیره و برگ‌ دار هم وجود دارد اما جذب آن سخت ‌تر است. مصرف مکمل‌ ها آسان می ‌تواند این مشکل را برطرف کند. گیاه خواران و وگان ‌ها باید مراقبت ویژه ‌ای برای دریافت آهن کافی داشته باشند. مکمل‌ ها فقط در صورت نیاز باید مصرف شوند.

کم خونی

پروتئین ‌های حیوانی منبع اصلی آهن هستند که به سلول ‌های خونی شما کمک می‌ کنند، تا مواد مغذی را در سراسر بدن انتقال دهند. سطوح پایین آهن می ‌تواند منجر به وضعیتی به نام کم‌ خونی شود که باعث خستگی شما می ‌شود، ضربان قلب را افزایش می ‌دهد و باعث می ‌شود از بالا رفتن از پله‌ ها مشکل داشته باشید. کم‌ خونی یک مشکل شایع برای گیاه خواران است. اما شما می‌ توانید با مصرف سبزیجات برگ ‌دار، آجیل و سویا، خطر ابتلا به این مشکل را جبران کنید.

آسیب های پوستی

زمانی که رژیم غذایی را به گیاه خواری تغییر می دهید، متوجه خواهید شد که پوست شما بیشتر و بیشتر جوش می زند و با ظاهر مات مو و ناخن های شکننده مواجه خواهید شد. این به این دلیل است که بدن سم زدایی می کند و برخی از اندام ها که برای انجام این کار از آن استفاده می شود پوست است.

ایجاد اضطراب

در سال 2012 دانشمندان آزمایش‌ های سلامت روان بیش از 240 گیاه خوار و 240 گوشت خوار را با هم مقایسه کردند. آن ‌ها به میزان قابل ‌توجهی مشکلات روانی را در میان افرادی که پروتئین حیوانی مصرف نمی ‌کردند، پیدا کردند. 31 درصد از گیاه خواران معیارهای اختلال اضطراب را داشتند، در حالی که فقط 13 درصد از افراد گوشت خوار این مشکل را داشتند. کمبود مواد مغذی می ‌تواند یکی از دلایلی باشد که در بین گیا‌ه خواران اضطراب، بیشتر است.

سخن پایانی در ارتباط با مضرات گیا‌ه خواری

در این بخش نکاتی را اشاره می کنیم که به افراد کمک می ‌کند تا مضرات گیاه خواری را بکاهند.

  • غذاهای غنی شده با B12 مانند خوراکی ‌ها و نوشیدنی ‌های غنی شده با سویا و برنج، غلات صبحانه، یا مکمل ‌ها می ‌توانند مضرات گیاه خواری را کاهش دهند.
  • افزایش مصرف سویا و سبزیجات برگ سبز یا جلبک دریایی به تنهایی کافی نیست. غذاهای فوق و همچنین آب ‌پرتقال یا سیب حاوی کلسیم است. شیر سویای غنی شده حاوی تری‌ کلسیم فسفات است.
  • مصرف ویتامین D برای جلوگیری از کمبود آن مخصوصا در وگان‌ های مسن و به ویژه در فصل زمستان که هوای آفتابی کمتر خواهد بود، ضروری است.
  • گردو و سویا باید بخشی از رژیم غذایی روزانه باشد تا بتوانند مضرات گیاه خواری را کاهش دهند .
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار روز سایر رسانه ها