- تاریخچه به لیمو
- ترکیبات شیمیایی به لیمو
- روش های تکثیر به لیمو
- فواید و خواص به لیمو
- موارد منع مصرف به لیمو
- طرز تهیه دمنوش های به لیمو
به لیمو بوته ای چند ساله است و عطر لیمو ترش را دارد و با لمس برگ آن این بو تشدید می شود. به لیمو یک گیاه دارویی است و خواص و فواید زیادی برای سلامت بدن دارد. از خواص به لیمو به مواردی چون کاهش تورم و التهاب در بدن، حفاظت از ماهیچه ها، تقویت سیستم ایمنی، آرامش بخشیدن به معده، کاهش تب، آرامش بخشیدن به اعصاب و رفع احتقان می توان اشاره کرد. از برگ خشک شده ی به لیمو می توان برای تهیه چای و دمنوش لاغری استفاده کرد و از خواص به لیمو بهره برد. طبع به لیمو گرم و خشک است و اگر طبع سردی دارید، گزینه ی خوبی برای شماست.
تاریخچه به لیمو
به لیمو درختچه ای است به ارتفاع 1.5 تا ۲ متر که برگ های ساده و مجتمع به تعداد ۳ تا ۴ تایی و به رنگ سبز روشن دارد. گل های آن كوچك، و دارای جامی است که از خارج سفید و از داخل آبی مایل به بنفش است. مجموعه گل های آن نیز به شکل خوشه های متعدد در طرفین قسمت انتهایی محور ساقه به وضع زیبایی ظاهر می گردد. این گیاه یک درختچه معطر است که برگ های آن حتی پس از سال ها خشک شدن، عطر خود را حفظ می کنند. میوه اش محتوی دو دانه است. این گیاه، بومی آمریکای جنوبی، نواحی شیلی، پرو و آرژانتین است ولی امروزه به علت زیبایی و عطرش در اکثر مناطق پرورش داده می شود. در ایران نیز این گیاه معطر بیشتر در مناطق شمالی کشت می شود.
ترکیبات شیمیایی به لیمو
برگ به لیمو حاوی اسانسی است که از سه ترکیب لیمونن، سيترال وژرانیول تشکیل شده است و تنها ماده مؤثر این گیاه است.
روش های تکثیر به لیمو
- بذرها را می توان بر روی سطح خاک پخش کرد و روی آنان را با لایه ای نازک از خاک پوشاند و در مکانی روشن اما به دور از نور مستقیم آفتاب قرار داد. سطح خاک را باید به گونه ای با آب اسپری کرد که مانع از خشک شدن و از دست دهی رطوبت سطح خاک شویم. کشیدن پلاستیک بر روی سطح نیز می تواند به حفظ رطوبت در اطراف بذر ها و جوانه زنی آنان کمک کند. گیاهان جوان را بهتر است که تا دو سال اول در محیط گلخانه نگهداری کرد تا به اندازه کافی قوی شوند و سپس از سال دوم به بعد و در اواسط فصل بهار به محیط بیرون از گلخانه منتقل کرد تا مشکلی در برابر سرمای زمستانی پیدا نکنند.
- به لیمو را می توان با قلمه زدن یا خوابانیدن تکثیر کرد. اگر تعدادی قلمه 10 تا 15 سانتی متری را که از درختچه جدا شدهاند را در یک لیوان آب قرار دهید، پس از 15 روز ریشه ها نمایان می شوند و وقتی که ریشه ها حداقل به طول 5 سانتی متر رسیدند، قلمه ها برای کاشته شدن در خاک مناسب، آماده هستند.
بیشتر بخوانید: خواص درمانی عرق نعناع برای سلامت بدن

فواید و خواص به لیمو
- ضد خستگی و آرام بخش است.
- برای تقویت معده و رفع درد شکم و دل پیچه مؤثر است.
- برای رفع تپش قلب مفید است.
- میگرن و سرگیجه را تسکین می دهد.
- ضماد له کرده ی آن برای التیام زخم مفید می باشد.
- به لیمو گیاهی آنتی باکتریال است.
- دم کرده ی به لیمو که عطری شبیه لیمو دارد، به هضم غذا کمک می کند.
- می توان به عنوان دافع حشرات نیز آن را به کار برد.
- استفاده موضعی از روغن به لیمو پوست را روشن می کند.
- اعصاب را تقویت می کند.
- باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.
- چای به لیمو به سم زدایی بدن کمک می کند.
- به کاهش اشتها کمک می کند.
- به لیمو با افسردگی مبارزه می کند.
- از عصاره به لیمو برای جلوگیری از چین و چروک پوست استفاده می شود.
- دمنوش به لیمو، نشاط آور و مفرح است.
- جلوگیری از سرطان از دیگر فواید به لیمو است.
- گیاهی ضد تشنج می باشد.
- از آن برای تولید عطر ها استفاده می کنند.
- می تواند برای لاغری مؤثر باشد.
- به لیمو به رفع التهاب پوست کمک می کند.
موارد منع مصرف به لیمو
- استفاده از به لیمو در برخی افراد موجب تحریک پوست می شود.
- گفته شده است که در دوران بارداری و شیردهی از مصرف به لیمو اجتناب شود.
- مصرف بیش از حد به لیمو برای مبتلایان به مشکلات کلیوی مضر است.
طرز تهیه دمنوش های به لیمو
- اگر می خواهید دمنوش به لیمو آماده کنید، برگ های تازه یا خشک شده ی این گیاه را شسته و سپس یک فنجان آب جوش به آن اضافه کنید و بگذارید 5 تا 10 دقیقه دم بکشد. سپس آن را از صافی رد کرده و برای شیرین تر شدن، مقداری عسل اضافه کرده و میل کنید. همچنین می توانید یك قاشق چای خوری از برگ خشك به لیمو را در نیم لیتر آب جوش دم کرد و با کمی قند مانند چای نوشید.
- برای تهیه دمنوش به لیمو و دارچین، چند تکه چوب دارچین خرد شده و غنچه گل محمدی را به آب جوش حاوی به لیمو اضافه کنید و بگذارید حدود نیم ساعت دم بکشد و سپس می توانید از این دمنوش که برای رفع گرفتگی های دستگاه تنفسی مفید است استفاده کنید.
- برای تهیه دمنوش به لیمو می توانید از نعنا هم استفاده کنید. کافیست برای آماده کردن دمنوش به لیمو و نعنا، 3 برگ بهلیمو و 3 برگ نعنا را بجوشانید و سپس بگذارید برای چند دقیقه دم بکشد.