سیب با نام علمی Malus domestica در بیشتر نقاط دنیا پرورش داده میشود. سیب میوهای است که میتوان گفت در هر جای دنیا وجود دارد و همهی مردم دنیا آن را میشناسند. در کشور عزیز ما، ایران این درخت به صورت وحشی در جنگلهای شمال وجود دارد. در لاهیجان و رودسر به آن «آسیب»، «هسی» و «هسیب» و در مازندران به آن «سه» میگویند. بلندی درخت سیب تا ده متر و قطر تنهاش گاهی به دو متر میرسد. عدهای عقیده دارند که این میوه از ابتدای خلقت بشر وجود داشته است. رومیان و یونانیان از میوه و برگ آن در درمان بیماریها استفاده میکردند. این میوه انواع مختلفی دارد. نوع وحشی آن کوچک و پرورش یافتهی آن درشت و آبدار میباشد. این میوه ممکن است ترش و یا شیرین باشد. درخت آن در مناطق کوهستانی و معتدل به خوبی رشد میکند. مردم آمریکای شمالی این میوه را بسیار دوست دارند و جالب است بدانید که فقط استان واشنگتن سالیانه سی و سه میلیون جعبهسیب تولید میکند و هنوز در واشنگتن درخت سیبی وجود دارد که در سال ۱۸۲۷ میلادی تخم آن کاشته شده است.
طبع و مزاج
طبع سیبهای قرمز و زرد گرم و تر است. این گرمی و تری هر چه رسیده باشد بیشتر میشود. اما هر چه این میوه نارستر باشد یا سیب سبز باشد (سیب ترش) طبعش سرد و خشکتر میشود و خوردنش به سرد مزاجان توصیه نمیشود.
موادی که در یک سیب متوسط وجود دارد، به شرح زیر است:
آهن | 1/2 میلیگرم | ویتامینA | 360 واحد |
انرژی | 258 کالری | ویتامین B1 | 0/15 میلیگرم |
پروتئین | 1/2 گرم | ویتامین B2 | 0/08 میلیگرم |
چربی | 1/6 گرم | ویتامین B3 | 0/1 میلیگرم |
مواد نشاسته ای | 59/6 گرم | ویتامین C | 18 میلیگرم |
کلسیم | 24 میلیگرم | فسفر | 10 میلیگرم |

خواص
- قلیایی و تمیز کنندهی بدن است و به علت دارا بودن پکتین زیاد، آب اضافی بدن را خارج میسازد.
- سیب را میتوان برای برطرف کردن اسهال حتی برای کودکان به کار برد. بدین منظور آن را باید رنده کرد و استفاده نمود.
- این میوه را میتوان پخت که برای آنهایی که رودهی تنبل دارند، بسیار مفید است. برای پختن سیب آن را تکه تکه کنید و با آب روی آتش ملایم بپزید، البته حتما از ظرف لعابی یا تفلان استفاده کنید، زیرا به این طریق پکتین و ویتامینهای آن حفظ میشود.
- شربت آن بهترین دارو برای درمان سرفه و گرفتگی صدا میباشد. برای تهیهی شربت سیب، یک کیلو سیب را بشویید، با پوست قطعه قطعه کنید و در یک لیتر آب بپزید، سپس آن را با پارچهی نازکی صاف کنید و چند تکه قند به آن اضافه کنید و دوباره روی آتش ملایم قرار دهید تا قوام بیاید، سپس آن را از روی آتش بردارید. روزی سه تا چهار فنجان از این شربت را بنوشید.
- مقدار آهن این میوه زیاد نیست ولی این خاصیت را دارد که بدن را قادر میسازد تا آهن موجود در غذاهای دیگر را جذب کند.
- دارای مقدار زیادی کلسیم است و کلسیم آن به بدن کمک میکند غذاهای دیگر را نیز جذب کند.
- پنجاه درصد بیشتر از پرتقال ویتامین A دارد و همان طور که میدانید ویتامین A ضد سرماخوردگی است و همچنین برای رشد و نمو بدن و سلامت چشم و جلوگیری از شب کوری بسیار مؤثر است.
- خوردن سیب یبوست را برطرف میکند و برای خستگی مفرط مفید است.
- جوشاندهی پوست درخت آن درمان تبهای توبهای، تب مالاریا و تبهای صفراوی است.
- دم کردهی برگ درخت آن ادرار آور و درمان کنندهی التهاب کلیه و مثانه میباشد.
- سیب پخته ملین است و همچنین برای رفع بی خوابی داروی مؤثری است.
- مانع تشکیل اسید اوریک در بدن میشود، بنابراین خـوردن آن درمان کنندهی نقرس، رماتیسم و تصلب شرایین است.
- نوشیدن آب این میوه داروی مؤثری برای درمان سرماخوردگی و گرفتگی صدا و سرفه است.
- در شرایطی که بدن اسیدی شده است، مانند اختلالات کبدی و کیسهی صفرا، بیماریهای اعصاب، ناراحتیهای پوستی، نقرس و رماتیسم خـوردن این میوه بسیار مفید است.
- تقویت کنندهی کبد و اشتها آور است.
- برای درمان تنگی نفس بسیار مفید است. حتی بوییدن سیب نیز این خاصیت را دارد.
- پخته آن تقویت کنندهی معده و کبد و دفع کنندهی سودا و سموم بدن است
- حرارت را از بدن خارج میسازد.
- این میوه را رنده کنید و در دستمال بپیچید و روی چشم بگذارید، درد چشم را برطرف میکند.
- این میوه را در خمیر بپیچید و روی آتش کباب کنید، داروی مؤثری در رفع اسهال خونی، سل، تنگی نفس و لاغری میباشد.
- جوشاندهی پوست سیب درمان کنندهی درد مفاصل، رماتیسم، نقرس و ناراحتیهای کلیه است. همچنین این جوشانده دستگاه هاضمه را قوی میکند.
- کلسترول خون را پایین میآورد، آنهایی که کلسترول بالایی دارند، حتماً باید روزانه دو یا سه سیب بخورند.
- خوردن این میوه حتی برای آنهایی که بیماری قند دارند، مفید است، زیرا قند خون را بالا نمیبرد.
- خوردن آن فشار خون را پایین میآورد. حتی بوییدن سیب باعث پایین آمدن فشار خون میشود.
- کسانی که میخواهند لاغر شوند، حتماً باید این میوه را با پوست بخورند، زیرا ثابت شده است که شخص پس از خوردن آن با پوست احساس سیری میکند، به دلیل اینکه سیب قند خون را تا مدتی ثابت نگه میدارد.
- عصارهی این میوه ویروسها را از بین میبرد. دانشمندان دریافتهاند کسانی که بیشتر سیب میخورند کمتر به سرماخوردگی و بیماریهای تنفسی مبتلا میشوند.
- داروی ضد سرطان است.
- دم کردهی گل سیب داروی سرفه و تورم مجرای تنفسی است.
- داروی خوبی برای درمان زخم میباشد. بدین منظور آن را رنده کنید و روی زخم بگذارید.
- بهترین دارو برای سوء هاضمه است، زیرا دارای مقدار زیادی پکتین میباشد.
- آب این میوه را حتی میتوان برای تنقیه استفاده کرد. این تنقیه بـرای بیماریهای روده بسیار مؤثر است.
- پوست آن را مانند چای دم کنید و بیاشامید. این چایی بهترین دارو برای کلیه است.
- آب این میوه را با آب میوه گیری در منزل تهیه کنید و فوراً آن را بنوشید، زیرا در اثر ماندن آنزیمهای خود را از دست میدهد.
- آب آن برای زیبایی پوست مفید است، به خصوص برای از بین بردن چین و چروک صورت بسیار مؤثر است. بدین منظور آب این میوه را صبح و شب روی پوست گردن و صورت بمالید و ماساژ دهید. البته همیشه از آب سیب تازه استفاده کنید.
- استفادهی دیگر از این میوه برای لطافت پوست، سیب پخته است. آن را بپزید، سپس له کنید، با شیر مخلوط نمایید و این مخلوط را به صورت نیم گرم روی پوست بگذارید و پس از چند دقیقه آن را بردارید.
شیوه نگه داری و مصرف سیب
- سعی کنید همیشه سیب را با پوست بخورید زیرا مقدار زیادی پکتین در پوست سیب وجود دارد سیبهـایی که در بازارهای داخـل ایـران بفـروش میرسد روی آن دارای یک لایه چربی بـرای حفاظت آن میباشد بنابراین حتما این سیبها را بدقت بشویید آنهایی که دارای معده ضعیف هستند بایـد سیب را بسیار نازک پوست بگیرند که پکتینها و ویتامینهای آن از بین نرود.
- به منظور بهرهمندی بهینه از مواد مغذی سیب، آن را پوست نکنده مصرف کنید و آب آن را هم به طور کامل یعنی با پوست و هسته بگیرید.