سنجد با نام علمی Elaeagnus angustifolia، گیاهی درختی اسـت از خانواده سنجدیان که در آب و هوای متعادل می روید. برگ های باریک و مخملی شکل، میوه هایی قهوه ای رنگ و خوراکی دارد که طعم آن شیرین است و از هسته آن در تهیه برخی دارو ها استفاده می شود. میوه سنجد از زمان های گذشته در سبد غذایی ایرانیان جا داشته و در اعیاد سنتی به آن توجه خاص می کردند. امـروزه از درخـت و میوه آن در صنایع غـذایی، بهداشتی، دارویی، عطر سازی و صنایع چوب استفاده می شـود. سنجد در طب سنتی به عنوان یکی از دارو های پر خاصیت استفاده های بی شماری دارد.
طبع و مزاج
بر اساس طب سنتی طبیعت سنجد سرد و خشک است و از همین رو برای افراد با طبع گرم و تر مناسب است. خواص دمای بدن افراد گرم مزاج را پایین آورده و رطوبت بدن آن ها را نیز می گیرد.
بیشتر بخوانید: فواید درمانی هسته زرد آلو | روغن هسته زرد آلو
خواص سنجد
- دارای ویتامین های A، B، K می باشد و به این دلیل در درمان خونریزی ها، اسهال خونی و بواسیر نافع است.
- میوه خشک و برگ درخت آن دارای اثر قابض و تب بر می باشد.
- باد شکن و ضد یرقان است.
- در تقویت کردن معده، قلب و حافظه اثر بسزایی دارد.
- همچنین در رفع تهوع و دفع صفرا به خصوص برای کودکان مفید است.
- به علت داشتن مواد معدنی مفید در تقویت کلیه ها، تکرر ادرار و درمان پوکی استخوان ها استفاده درمانی زیادی دارد.
- گل آن دارای اثر تب بر می باشد و در طب سنتی بوییدن این گل برای اشخاص فلج مفید است.
- گل های درخت آن محرک نیروی جنسی هستند.
- به منظور جلوگیری از ریزش موها، درد و ورم مفاصل توصیه شده است که برگ درخت آن را در روغن زیتون جوشانده و بر موضع مورد نظر بمالید.
- برای درمان دمل می توانید برگ تازه آن را له نموده و بر روی دمل قرار دهید تا آن را برطرف نموده و زخم آن را نیز رفع کند و در صورتی که به برگ تازه سنجد دسترسی ندارید می توانید از برگ خشک خیس خورده استفاده نمایید.
- از گل های معطر آن یک نوع آب مقطر تهیه می شود که اثر مفیدی در رفع نفخ معده و برخی ناراحتی های گوارشی دارد. گلهای درخت سنجد دارای عطری تند و قوی می باشد، از ایـن گـل ها در صنعت دارو سازی برای معطر کردن بعضی شربت ها استفاده می شود.
- سنجد مقوی قلب و برطرف کننده تب و لرز های سرد در بیماری های سینه مثل تنگی نفس، زخم ریه و عوارض دماغی محسوب می شود.
- برای درمان بیماری های کبدی مانند زردی و یرقان مفید است. سنجد پخته شده به طور کامل (پوست، گوشت، هسته) در روغن زیتون به جهت برطرف کردن درد مفاصل، خارش پوست و رشد مو توصیه شده است.
- عرق شکوفه سنجد، ضد نفخ مؤثری برای معده است.
- میوه سنجد گوشت بر استخوان می رویاند و انسان را فربه و پوست را تقویت می کند.
- برای درمان و جلوگیری از عوارضی مثل چاقی، اسهال صفراوی، زخم روده، سرفه های حاد گرم، سردرد و اثر رطوبت نافع است.
بیشتر بخوانید: آیا فواید و خواص تخم کدو را می دانید؟

مضرات سنجد
- زیاده روی در خوردن آن مـوجب ناراحتی دستگاه گوارش به خصوص یبوست و سوء هاضمه می شود.
- مصرف آن برای افراد مبتلا به حصبه نیز ممنوع می باشد.
- بوییدن سنجد تازه ممکن است در برخی افراد باعث واکنش آلرژیک و خارش بینی شود.