شوید و خواص آن

A
۰

شوید گیاهی علفی است که طبع گرم و خشک دارد و برای کاهش چربی خون و درمان بسیاری از بیماری‌ ها مانند یرقان مفید است.

شوید با نام علمی graveolens Anethum گیاهی است یک ساله یا دو ساله که گاهی ارتفاع آن به یک متر نیز می‌ رسد. در اکثر کشور ها از تخم آن به عنوان ادویه استفاده می‌‌ شود ولی در ایران از برگ و ساقه آن در پختن بسیاری از غذاهای خوشمزه استفاده می‌‌ شود. شوید علاوه‌ بر طعم و عطر بی‌ نظیرش، دارای خواص بی‌ شمار بوده و همچنین شامل ویتامین‌ ها و مواد معدنی فراوان است. شوید با داشتن آنتی اکسیدان فراوان در تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از سرطان نقش به سزایی دارد. سبزی شوید سرشار از کلسیم بوده و مصرف آن موجب تقویت دندان‌ ها و استخوان‌ ها می‌ شود. همچنین از برگ‌ ها و تخم‌ های این گیاه به خاطر دارا بودن خواص ضد میکروبی، برای خوشبو کردن و طراوت دهان نیز استفاده می‌ شود.

طبع و مزاج شوید

این سبزی یکی از سبزی‌ های خوردنی گرانبهاست که طبیعت گرم و خشک دارد.

ترکیبات شیمیایی

قسمت اعظم اسانس میوه‌‌ی شوید، د ـ کارن، لیمونن و آلفافلاندرن است که هر سه حـدود ۹۰ درصد اسانس را شامل می‌ شوند. ترکیبات دیگر میوه‌‌ ی شوید عبارتند از دیلانوزید، کومارین‌ ها کامپفرول و ترکیب ۳ گلوکورونیـده آن، وی سنین، میریستیسین و سایر فلاوونوئید ها، اسید های فنلی، پروتئین(حدود ۱۶ درصد)، چربی (حدود ۱۵- ۱۰ درصد).

اسانس سر شاخه‌ ی هوایی شوید که از سر شاخه تازه‌ ی آن به روش تقطیـر بـا بخـار آب به دست می‌آید، شامل ۲۸ تا ۴۵ درصد ترکیبات کتونی مانند کارون می‌ باشد که بر اساس فصل محصول برداری متفاوت است. ریشه‌ ی گیاه این سبزی نیز دارای اسانس است که ۹۵ درصـد اسـانس ریشه را آلفـا ـ بتاپیئن تشکیل می‌‌ دهد.

ارزش و موادغذایی در 100 گرم شوید تازه

مواد و محتویات مقدار در 100 گرم مواد و محتویات مقدار در 100 گرم
انرژی 43 کیلو کالری پتاسیم 738 میلی گرم
چربی تام 6.41 گرم کلسیم 208 میلی گرم
پروتئین 3.46 گرم فسفر 66 میلی گرم
کربوهیدرات 7.02گرم آهن 6.59 میلی گرم
فیبر غذایی 2.1گرم منیزیم 55 میلی گرم
سدیم 61 میلی گرم فولات 150 میکرو گرم
ویتامینA 771 واحد ویتامین C 85 میلی گرم

خواص و فوائد شوید

  • کاهش دهنده‌‌‌‌ ی چربی خون است.
  • به هضم غذا کمک کرده و برای بهبود بی نظمی‌ های دستگاه گوارش مؤثر است.
  • از آن به عنوان یک ماده‌‌ ی معطر مقوی معده، ضد نفـخ بـه خصوص برای بچـه هـا نیـز اسـتفاده می‌‌ شود.
  • آب این سبزی برای درمان یرقان مفید است.
  • در مورد بیمارانی که مبتلا به استفراغ شدید هستند و هیچ غذایی حتی آب را نمی‌ توانند در معده‌ ی خود نگاه دارند، بهترین درمان است.
  • برای درد قاعدگی و بیماری‌ های تناسلی مفید است.
  • از خواص ساقه شوید این است که با تنظیم هورمون‌ ها میل جنسی زنان و مردان نیز تنظیم شده و قدرت باروری آن‌ ها افزایش می‌ یابد.
  • برای کبد، طحال، سنگ‌‌ کلیه و مثانه مفید است.
  • برای کسانی که اشتهای زیادی به غذا ندارند و لاغر هستند، تخم این سبزی بهترین دارو است، زیرا اشتها را زیاد می‌‌ کند.
  • باعث افزایش شیر در مادران شیرده می‌‌ شود.
  • تخم آن خاصیت آنتی بیوتیک دارد زیرا باکتری‌‌ ها را از بین می برد.
  • برای رفع انقباض عضلات روده و رحم، از تخم شوید استفاده کنید.
  • یکی از مهم‌ ترین خواص شوید کاهش گلو درد، سرفه و سینوزیت است و به درمان گرفتگی بینی نیز کمک می‌ نماید.
  • به تقویت سیستم ایمنی و بهبود و پیشگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا و حتی سر درد کمک می نماید.
  • جویدن تخم این سبزی باعث رفع بوی بد دهان می‌‌ شود.
  • برای درمان یبوست و اسهال و تاثیر آن بر روی کولیک نوزادان و کودکان مفید است.

روغن شوید

وغن شوید نیز مانند همه انواع کاربرد های شوید، یکی از مفید ترین مواد مؤثر در سلامتی ما است. این روغن نیز خواص مشابهی از جمله خاصیت ضد نفخ، ضد عفونی کننده، شیر آور، تسهیل کننده گوارش و ضد اسپاسم دارد و این خواص روغن شوید آن را به بهترین داروی شفا بخش برای درمان بیماری‌ های مختلفی مانند عفونت‌ های قارچی، کولیک نوزادان و اختلالات گوارشی تبدیل کرده است.

مهم‌ ترین خاصیت روغن شوید، خواص ضد قارچی و ضد باکتریایی آن است که سبب کاهش و تسکین عفونت می شود و از آن به‌ صورت موضعی و خوراکی استفاده می‌ کنند. برای عفونت‌ های شدید قارچی از خواص روغن شوید استفاده نمایید.

موارد منع مصرف

  • زیاده روی در خوردن آن بینایی چشم را کم می‌‌ کند.
  • مصرف زیاد برگ‌ های این سبزی باعث بروز لکه‌ های سیاه بر روی پوست می‌‌ شود.
  • افراد مبتلا به زخم معده و ناراحتی‌ های کلیوی باید در مصرف آن احتیاط نمایند.
  • مصرف تخم این گیاه قبل از غذا موجب تهوع می‌‌ گردد.
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    دیدگاه
    آخرین اخبار
    اخبار روز سایر رسانه ها